Промоција: „Под нулата“ на Снежана Стојчевска

Поезијата е дел од мојот живот откако научив да пишувам. Наоѓањето луѓе кои со кои можам да ја споделам оваа слатко-горчлива љубов кон поезијата е бесценето. Снежана Стојчевска е една од поетските души што го разубавиле мојот свет и огромно е задоволството да ве поканам на промоцијата на нејзината нова книга „Под нулата“ за која […]

Read More Промоција: „Под нулата“ на Снежана Стојчевска

Скопска магла

кој ги искриви твоите улици за моето доаѓање? расонета, несонета, девојка-сон со згазени калинки на дупнатите ѓонови, кој прв ми понуди грст надежи и ме турна во твоите прегратки граду, дете на љубовта град за љубење, нељубен, кој прв остави на мостот камен воздишки? ти спиеш, љубовнику, ме оставаш расоблечена, со шминка размачкана, нерамномерно дишење […]

Read More Скопска магла

За времето и љубовта

остајте ме да тонам во споменот за него ако спие до мене, остајте ме да го сакам секој ден поинаку. остајте ме да најдам нови причини да го напуштам и да молам да се врати, да го сакам како јас да сум некоја друга. остајте ме да не знам што со себе, да не знам […]

Read More За времето и љубовта

3 in the morning

you can  hold my arms twisted  in the shackle of your yearning I will press my fears next to yours you can muffle the voices in my head with a kiss I will lay my hopes next to yours you can invade all my senses with the power on the tip of your tongue I […]

Read More 3 in the morning

Пролетна

ми кажуваш  како да оковам небо, а рацеве не знаат  пранги да држат, та се креваат, та стегаат, усните ржат, не научив како да зауздам збор. ми кажуваш како да вјаремам реки, а очиве течат кон утоки нови, се пенат и модри се подале в преграб за мајкина солза, татковиот стисок. ми кажуваш како да […]

Read More Пролетна

Туѓа песна

најмногу боли кога не те познавам, кога раката стои подадена и камен споменик станува на едно време будно и небрежно, на едно време чудно и премрежно. не кога не те препознавам, оти и јас сум некогаш безлична, оти сум и јас под лики скриена, не кога не те препознавам, оти така одново те дознавам. најмногу […]

Read More Туѓа песна

Моето прво поетско интервју

Драги мои пријатели, Посебно сум среќна и горда што беше објавено моето прво интервју како поетеса, за вебстраната Divian Arts, што го направи Ива Китановска. Се надевам ќе уживате во нашиот разговор и ако сте творци, ќе ми се придружите во создавањето и овековечувањето на времето, бидејќи: „Должност е на уметниците да го запаметат времето […]

Read More Моето прво поетско интервју

Туѓа песна

најмногу боли кога не те познавам, кога раката стои подадена и камен споменик станува на едно време будно и небрежно, на едно време чудно и премрежно. не кога не те препознавам, оти и јас сум некогаш безлична, оти сум и јас под лики скриена, не кога не те препознавам, оти така одново те дознавам. најмногу […]

Read More Туѓа песна

Love In Reverse

beyond the redness of eyes smoldered in smoke, I’d love to hide in your oldness. your slouch loving I also love, your tired kisses your biding time. and your hand with specks that stain, I’d like to wrinkle my made-up face in, I love that hand, it takes me home. December, 2012  

Read More Love In Reverse

Old Man’s Blues

I’d walk the line if less suns and moons have crossed my skies. I’d walk the line had I less easy women and heavy words, had I spoken less and listened more. I could have been the man with stars in his eyes sitting by your dying bed, If I hadn’t crossed the line. November, […]

Read More Old Man’s Blues