FWSK Day 2: Golden Reins by Elena Luka

D82A4610

The grandeur of the Museum of the Macedonian Struggle for Sovereignty and Independence was the backdrop for Elena Luka’s new SS 2014 line titled “Golden Reins” presented last night at Fashion Weekend Skopje. The collection, true to form for the EL brand, was rather pompously announced and delivered. An array of 49 pieces in white, black and gold, accompanied with clutches and stilettos in black and gold comprised the line of corset dresses, skirts, blouses, pants and jumpsuits. A striking moment were the golden embroidered hair pieces that adorned each of the models. The motif of a strong passionate woman translated through the symbol of the horse was prevalent throughout the pieces. The overall impression was glamour and high style, although the execution in some of the pieces was rather poor: ruffles with unfinished edges and uneven corset lines did not really scream the sophistication EL aims for. Cuts and shapes, as well as the repeating gold embellished seemingly embroidered applications strikingly reminded of Dolce&Gabbana, especially their Fall 2012 Baroque line. For a SS collection I expected lighter and more flowing textures and fabrics and a pop of colour would have made wonders. A piece that caught my eye was the white short jumpsuit with plunging V wrap cleavage, worn by model Sara Milenkovska. Had the designer gone down that line, putting a more contemporary twist to the collection, I believe it would have attracted a younger audience, although this was hands down what her clientele expects from EL to deliver. 

See more photos by Miladin Papovic Photography at STIPKA

D82A4522

Раскошот на Музејот на македонската борба за независност беше сцената во која Елена Лука синоќа ја претстави нејзината најнова колекција пролет/лето 2014 насловена „Златни узди“, во рамките на Модниот викенд Скопје. Колекцијата, верна на брендот Елена Лука (EL), беше прилично помпезно најавена и прикажана. Вкупно 49 парчиња во бела, црна и златна боја, придружени со рачни чанти и салонки во црна и златна боја, ја сочинуваа колекцијата од корсет фустани, здолништа, кошули, панталони и комбинезони. Впечатлив момент беа златните везени детали за коса што ги красеа сите манекенки. Мотивот на силна, страсна жена беше пренесен преку симболот на коњот што преовладуваше низ целата колекција. Вкупниот впечаток велеше гламур и висок стил, но изработката на дел од парчињата беше прилично незадоволителна: непорабените наресени рабови и нерамните линии на корсетите не ја оддаваа софистицираноста кон која се стреми EL. Кроевите и формите, како и навидум навезаните позлатени апликации што се повторуваа низ парчињата силно потсетувааа на Долче&Габана, особено на нивната есенска Барок колекција 2012. За колекција пролет/лето очекував полелеави текстури и материјали, а внесувањето бои ќе направело чуда за оваа колекција. Едно парче што ми фати око беше белиот краток комбинезон со длабоко деколте на преклоп што го носеше моделот Сара Миленковска. Да заминела дизајнерката во оваа насока и да го внесеше овој современ момент во колекцијата, можеби ќе ја привлечеше помладата публика, иако без сомнение понуди линија каква очекува клиентелата на EL.

Повеќе фотографии на Миладин Паповиќ видете на ШТИПКА

With Martina (Inside the B world) & Meri (Makedonski moden blog)
With Martina (Inside the B world) & Meri (Makedonski moden blog)

1973367_384552195007005_398295795_o

D82A4888

Black & White! With Natalija Terzijoska, Project Manager at FWSK
Black & White! With Natalija Terzijoska, Project Manager at FWSK

AM AM WEARING: Corset dress from Atelier Kokev Salon Collection

Blazer by Irina Tosheva Memento Mori Collection

Hair and make up: Excite Styling

2 thoughts on “FWSK Day 2: Golden Reins by Elena Luka

  1. Daa.. ete videte Vie kako mlada modno osvestena devojka kako ste si odbrale soodveten mladalacki outfit za Vas licno za vecerta za revijata na Elena Luka? Izgledate kako tetka od 50god na primer!…;).. Vi blagodaram za modnata kritika za EL novata kolekcija :)))….deca, decaa…

    1. Почитувана,

      Ви благодарам што сте одвоиле време да го прочитате мојот блог. Јас не сум моден критичар, туку блогер кој го кажува своето мислење. Сè што се создава и се нуди на публиката, дали дизајн или текст, е подложно на реакција од јавноста, а секој автор се носи со тоа мислење на свој начин. Искрено, се надевам дека на 50 години ќе можам да износам ваков корсет фустан што сметам дека соодветствуваше на пригодата и местото. Секое добро и ви посакувам успех во Виена.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s