FWSK f/w 2013-14 Stefanija Naseska: Fashion, Quo Vadis?

DSC_0292

Always daring and experimental, young Stefanija Naseska showed a new facet to her wide range as a designer on the fourth night of Fashion Weekend Skopje. I loved all her previous lines, but last night’s show proved she’s definitely not a one trick pony when it comes to fall/winter lines. Playing with the fabrics and abundance of detail rather than with cuts, Stefanija masterfully merged tradition and contemporary fashion flows in her design. So far on FWSK we’ve seen a lot of classic fall pieces by designers with little if any changes to the classic feminine look (Boban Ilievski‘s line excluded) and it was fun to watch the show offering more and more surprices.

Opening piece (worn by the amazing Maja Ristevska) was a striking white & checkered coat with zig-zag squared buttoning that captured the audience. What followed was the big surprise: tapestry elements like hand made wool puffs were artfully incorporated in chic pieces like cropped tops and pencil skirts and believe it or not, a PVC raincoat and the famous quote from Macedonian pholologist Krste Petkov Misirkov “Шчо напраифме?” (What have we done?) on a cream cropped top and a loose black dress with cream sleeves, referring to the state of fashion, on the runways as well as applied fashion. Pieces in red and yellow brought freshness and playfulness to the line, and checked fabrics and leopard prints brought out the femininity Stefanija is famous for. Modern elements were the wrinkled leather sleeves and double lined sleeves inspired by sport jerseys. Stefanija not only tickled fashion designers and fashionistas with her straightforwardness, but also once again made a line that is deeply inspired by Macedonian folklore and culture, but yet modern and wearable, for women who want to make a statement and still don’t shy away from the elegant pieces. 

DSC_0304 DSC_0310 DSC_0312 DSC_0316 DSC_0323 DSC_0327 DSC_0332 DSC_0335 DSC_0339 DSC_0346

Stefanija, what have you done?! :)
Stefanija, what have you done?! 🙂

Секогаш храбра и експериментална, младата Стефанија Насеска покажа нова страна на нејзиниот широк дизајнерски дијапазон на четвртата вечер на Модниот викенд Скопје. Јас ги обожавам сите нејзини колекции, но синоќешната ревија дефинитивно покажа дека таа не игра на сигурно кога станува збор за есенските колекции. Поигрувајќи си со материјалите и мноштвото детали наместо со кроевите, Стефанија умешно ги спои традицијата и современите модни текови во нејзините дизајни. До сега на FWSK видовме многу класични есенски модели на дизајнерите со малку измени на класичниот женствен модел, ако ги имаше воопшто (со исклучок на линијата на Бобан Илиевски) и навистина беше забавно да се гледа ревија што нудеше едно изненадување по друго.

Моделот со кој отвори ревијата (го носеше прекрасната Маја Ристевска) беше впечатливо бело/црнобело карирано палто со цик-цак закопчување изведено со кватратни елементи. Големото изненадување следеше потоа: рачно изработените волнени ресести топчиња, класични елементи на традиционалната таписерија, умешно беа вклопени во шик парчиња како сечени блузи и pencil здолништа, и верувале или не, мантил за дожд од PVC. Познатите зборови на Крсте Петков Мисирков „Шчо напраифме?“ беше изведен од истите топчиња на крем блуза и широк црн фустан со крем ракави, храбро алудирајќи на состојбата на модата, онаа на пистата и применетата. Парчињата во црвена и жолта боја внесоа свежина и разиграност во линијата, а карираните материјали и леопард принтовите ја истакнаа женственоста по која е позната Стефанија. Модерни елементи беа ракавите од туткана кожа и ракави со двојни ленти што потсетуваа на спортски дресови. Стефанија не само што ги скокотна и дизајнерите и консументите на модата со нејзината директна искреност, туку повторно создаде линија што е длабоко инспирирана од македонскиот фолклор и култура, но истовремено е нослива и модерна, за жена која сака да се истакне од толпата, а не мора да се откаже од елегантните кроеви.

4 thoughts on “FWSK f/w 2013-14 Stefanija Naseska: Fashion, Quo Vadis?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s