Tags

, , , , , , , ,

Ankle-Socks

It’s been a controversial topic seasons back. This combination floated the catwalks back in 2009 and 2010 and it’s made a comeback this f/w season with Burberry, Christian Dior, Alexander McQueen and Anna Sui, among others, with socks as well as with tights. In a recent opinion poll on Debenhams department store website, socks and sandals were voted the biggest faux pas people make. The controversy isn’t whether it works on the catwalk, but how sustained this trend is on the street. Let there be no doubt, I absolutely love this combination, but certain ground rules should be established as I open the defense case.

Alexander McQueen, Saint Laurent, Missoni, Anna Sui, Miu Miu, Cynthia Rowley

Alexander McQueen, Saint Laurent, Missoni, Anna Sui, Miu Miu, Cynthia Rowley

Оваа тема е контроверзна веќе неколку сезони. Комбинацијата чорапи+сандали се провеа на пистите уште во 2009 и 2010 година и повторно се врати на ревиите за есен/зима на Burberry, Christian Dior, Alexander McQueen и Anna Sui, меѓу другите, како со чорапи, така и со хулахопки. Според резултатите на анкетата што неодамна беше спроведена на веб страницата на стоковната куќа Debenhams, читателите ја прогласија комбинацијата за најголема модна модна грешка. Контроверзноста не е дали оваа комбинација добро функционира на модните писти, туку дали може да опстои во уличната мода.  Да нема заблуди, јас потполно ја обожавам оваа комбинација, но неопходно е да се постават неколку основни правила пред да ја почнам одбраната на случајот.

bowblazer81

Let’s start with style rule number 1: It’s not WHAT you wear, it’s HOW you wear it. Simple as that. If you make an outfit work in your head and say I WANT to wear this, it will come out fabulously only if you believe you look fabulously. Just one sign of doubt and second thoughts when you’re already out there, and even the best piece will look like a disaster. Just look what happened with high waist pants this year!

Да почнеме со модното најважното правило за стил: не е важно ШТО носите, туку КАКО го носите. Просто и едноставно. Ако си составите комбинација во главата и се речете САКАМ да го носам тоа и тоа, комбинацијата ќе изгледа фантастично само ако вие верувате дека изгледате фантастично. Ако покажете макар најмал знак на сомнеж или двоумење кога веќе сте излегле облечени така, секое парче, макар и најдоброто, ќе изгледа катастрофално. Видете само што се случи со панталоните со висок струк годинава!

Socks-and-sandals2

Secondly, there is a difference WHAT style of pieces you’re putting together. Not all models of socks and sandals are fit for this combination. Ankle silk, cotton, crochet and any other soft, light fabric will work and the toe and heel of the sock should not be prominent. Sandals with toe platforms and massive heels are recommended. My choice would be to pair sandals that are darker shade than the socks. My other favorite combination is white socks with a lace rim and brightly coloured sandals with a 50’s dress.

Второ, има разлика КОИ стилови ги мешате. Не се сите модели на чорапи и сандали соодветни за оваа комбинација. Свилените, памучните, везените и моделите од други нежни, лесни материјали со висина до глуждовите се најсоодветни, а прстите и петата не треба да бидат изразени. Се препорачуваат сандали со платформа под прстите и со дебела потпетица. Мој избор би било да се комбинираат сандали со потемна нијанса и боја од чорапите. Друг фаворит ми се белите чорапчиња со тантела на работ и сандали во весела боја во комбинација со фустан во стилот на 50-тите.

5378551801_42f7251101_b

Finally, we come back to the individuality. Any outfit would work, if you make it work, but do hold on to some dress etiquette. This combination certainly is a bold fashion statement, but be careful where you wear it. Certain places, such as office with a strict dress code, might not accept your wild styling. But, if you choose to stand out, then you better stand your ground.

И за крај, пак се враќаме на индивидуалноста. Било која комбинација ќе изгледа добро ако добро ја носите, но треба да внимавате и на дрескодот. Оваа комбинација со сигурност може да се каже дека е храбра, но внимавајте каде ја носите. Во одредени места, како канцелариска средина со нагласен дрескод можеби нема да биде прифатен вашиот откачен стајлинг. Меѓутоа ако сте решиле да се истакнете, останете доследни на вашиот стил.

Here are my favorites. What is your opinion on this style controversy?

Ова се моите фаворити. Какво е вашето мислење за овој контроверзен стил?

2vjz9ft 233209_980 40321359134131406_zmtbkyis_c ca nytimes-socks

The Sartorialist's Street Choice Избор улична мода на Sartorialist

The Sartorialist‘s Street Choice// Избор улична мода на The Sartorialist

socks-sandals-chloe-sevigny socks-sandals-rad-or-bad-1 via kleine diva 5