Walking in my shoes: Part 2 [Belgrade]

2013-07-17 09.24.25

Our little backpack adventure along Danube started in Belgrade. It was my first visit to the White City and fell completely in love with it. There some magic about Belgrade that makes you feel welcome and at home and yet it is mysterious and adventurous and romantic. It has its soft, loving, warm heart embodied in the architecture and people’s faces and the dark, strong, powerful side expressed through the social graffiti. These are the impressions.

Нашата мала авантура со патување со ранци долж Дунав почна во Белград. Прв пат бев во Белиот Град и се заљубив до уши. Има некоја магија во градот што прави да се чувствуваш добредојдено и дома, а сепак е мистериозен, авантуристички и романтичен. Има нежно, љубовно, топло срце отелотворено во архитектурата и лицата на луѓето и неговата мрачна, силна, моќна страна изразеена низ социјалните графити. Ова се трагите што ги остави.

IMG_273111

IMG_240444

IMG_2442

Љубов на улица. За драгата Голејшка :)
Љубов на улица. За драгата Голејшка 🙂

IMG_2463

Best traveling outfit: Overalls and Flower crown/ Најдобра комбинација за патување: комбинезон панталони и цветна круна
Best traveling outfit: Overalls, Lovecats, Puce. bag and Flower crown/ Најдобра комбинација за патување: комбинезон панталони, Lovecats, Puce. торба и цветна круна
Studio Hostel
Studio Hostel
Отворена библиотека/Open Library
Отворена библиотека/Open Library

IMG_2400

Mikser House
Mikser House
Mikser House
Mikser House
Vjeran Miladinović Merlinka. RIP.
Vjeran Miladinović Merlinka. RIP.

2013-07-17 0999

IMG_2427

IMG_2421

IMG_2431

IMG_2724

IMG_2726

IMG_2732

IMG_2735

IMG_2733

4 thoughts on “Walking in my shoes: Part 2 [Belgrade]

 1. ima nesto ljubovno-ahhh istoto go mislam…
  belgrad e moj grad uste od detstvoto pa do sega,ovoj grad ima i posebna mok vo zima kosava ladniot veter(a toplite srca i nasmevki na beogradjani) prosetka po Knez a uste i ako ima sneg ,toa e taa ubavina…
  Fotografiite se prekrasni vo momentov mi doagja da se spakuvam i da odpatuvam ..

  1. Мило ми е што ја делиме љубовта кон овој прекрасен град. Пакувај се и оди 🙂

 2. Александра ме имаш погодено со патувањево, барем со двата поста кои веќе ги прочитав.
  Можеби не ја сакам Будимпешта, но колку што сакам да ја посетам Братислава, толку го сакам и Белград. 🙂 Ме врзуваат преубави спомени за тој град и мака мачам да ги натерам моите да одиме на викенд.

  Одморот ти бил вистинско уживање. 🙂

  1. Братислава, посебно ноќе, е навистина волшебна, баш место за млади луѓе. Топло ја препорачувам. Будимпешта е убава, но не ме воодушеви колку Белград и Виена.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s