Meet: Jane Doe Vintage Shop/Запознајте ја: Винтиџ продавница Jane Doe

IMG_2739

Hello darlings! I am back from my trip along Danube and still can’t get a hold of everything that went before my eyes. It was magical! We visited Belgrade, Budapest, Bratislava and Wienna as well as some adorable villages in Austria. In the meantime the blog celebrated its first anniversary, so THANK YOU for following, darlings! I’ll be showing you my voyage through several posts and I am starting the story with the most delightful little vintage shop I found in Belgrade, Jane Doe. It’s a little piece of heaven that lovely Bojana founded several years ago, located in the old part of the city, on Kapetan Misina Street, number 17. I called it my soulmate, because the moment I entered inside, something stirred my soul. It must be love, love, love 🙂 Jane Doe offers all varieties of vintage: clothes, accessories, shoes, home decorations, furniture and some handmade jewelry. It was an utmost pleasure sharing the love for vintage treasures with Bojana who also lives and breathes in vintage style. It’s a place you absolutely must visit when you’re in Belgrade, regardless if you’re a hardcore vintage fan like me, or not. The place tells stories, all you have to do is listen. I got a delicate hand print flower brooch (best birthday ever!) and I am waiting on a special delivery from the land of dreams 🙂 You can also follow Jane Doe on Tumblr.

tumblr_mqea04HsT51rtwdqio2_500

Драги мои, се вратив од патувањето долж Дунав и уште не можам да се соземам од сознанието што сè ми помина пред очи. Беше магично! Ги посетивме Белград, Будимпешта, Братислава и Виена, како и неколку симпатични селца во Австрија. Додека бев на патување блогот прослави една година постоење и затоа ВИ БЛАГОДАРАМ драги мои! Ќе ви го покажам патешествието низ неколку постови, а приказната ја почнувам со најпрекрасната мала винтиџ продавница што ја најдов во Белград, Jane Doe. Овој мал рај е дело на Бојана која го отворила локалот пред неколку години на улица Капетан Мишина бр. 17. За мене ова е мојата сродна душа бидејќи истиот миг кога влегов внатре почувствував трепет. It must be love, love, love! Jane Doe нуди најразлични винтиџ предмети од облека, модни додатоци, обувки, украси за домот и мебел, како и рачно изработен накит. Беше вистинско задоволство да се сподели љубовта за винтиџ богатствата со Бојана која исто така живее и диши во винтиџ стил. Просто мора да го посетите ова место кога ќе бидете во Белград, без разлика дали сте закоравен љубител на винтиџ како мене, или не. Ова место раскажува приказни, сè што треба е да го слушнете. Добив еден нежен рачно насликан брош со цветен мотив (ова ми беше најубавиот роденден!), и за скоро чекам специјална испорака од овој свет на сништата. Може да ја следите Jane Doe и на Tumblr.

IMG_2742

IMG_2466 IMG_2467 IMG_2468 IMG_2469 IMG_2472 IMG_2473 IMG_2474 IMG_2476 IMG_2477 IMG_2738 IMG_2740

IMG_2741

2 thoughts on “Meet: Jane Doe Vintage Shop/Запознајте ја: Винтиџ продавница Jane Doe

  1. Александра за момент ме израдува дека кај нас има некојa снабдена vintage продавница за на крај да ме разочараш. 😀 Срам да ти е. 🙂
    Некогаш кога ќе се видиме чекам импресии од Братислава. Една од најголемите желби ми е да ја посетам. Препукав што на екскурзија одбија да не носат. 🙂

    1. Белград и не е така далеку, еден викенд и едно попладне кај Jane Doe добро би ни дошле 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s